ZUPA ZIEMNIACZANA „NA GRZYBKU”

ZUPA ZIEMNIACZANA „NA GRZYBKU”. 60 dag ziemnia­ków, 40 dag warzyw mieszanych (marchewka, pietruszka, por), 1 cebula, 2—3 grzybki suszone (kapelusze), 1/2 łyżki masła, 3/4 szklanki śmietany, sól, pieprz, 5—6 łyżek drobno posieka­nej zielonej pietruszki.
Warzywa mieszane umyć, oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki, wsypać do garnka, osolić, dodać masło, podgrzewać kilka minut mieszając, zalać wrzącą wodą (3 1/2 szklanki), nastawić do gotowania. Grzybki umyć, pokroić, dodać do gotujących się warzyw. Cebulę obrać, opłukać, pokroić i także dodać do gotującej się zupy, ugotować do miękkości. Ziemniaki umyć, obrać, opłu­kać, pokroić w półkrążki, włożyć do szklanki wrzącej wody, osolić. Ugotować do miękkości. Ugotowane wa­rzywa z grzybkami przetrzeć przez sito lub zmiksować. Przetartą zupę połączyć z ugotowanymi ziemniakami i śmietaną. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Każdą porcję zupy posypać posiekaną zieloną pie­truszką.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)