ZUPA Z SUSZONYCH GRZYBÓW

ZUPA Z SUSZONYCH GRZYBÓW. 4 dag suszonych grzy­bów, 40 dag warzyw mieszanych (marchewka, pietruszka, seler, por), 1 łyżka masła, 15 dag cebuli, sól, pieprz, 4 łyżki posie­kanej zielonej pietruszki. Grzyby umyć, namoczyć w wodzie i pozostawić na 1—2 godziny, ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokroić na kawałki, wsypać do rondla. Cebulę obrać, opłukać, pokroić, włożyć do warzyw, dodać 1/2 łyżki masła, osolić, lekko poddusić. Mieszać w trakcie duszenia uważając, żeby się warzywa nie przypaliły. Lekko pod- duszone należy zalać wrzącą wodą, ugotować wywar. Czas gotowania wywaru wynosi około 1/2 godziny. Ugotowany wywar z warzyw przecedzić i połączyć z wywarem z grzybów. Odcedzone grzyby pokroić na drobniutkie paski lub posiekać, wrzucić do zupy. Wa­rzywa ugotowane w wywarze wykorzystać do przyrzą­dzenia sałatki. Zupę grzybową przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać masło i zieloną pietruszkę. Po­dawać z łazankami lub makaronem. Czy-‚^ zup^grzy­bową można podawać również w filiżanko:’1, z paszte­cikami albo diablotkami.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)