ZUPA Z PORÓW Z LANYMI KLUSKAMI

ZUPA Z PORÓW Z LANYMI KLUSKAMI. 60 dag porów,3 dag cebuli, 1/2 łyżki masła, 3 szklanki rosołu wołowego,3 łyżki śmietanki, 2 żółtka, 1 jajko, 1 1/2 łyżki mąki, sól, pieprz, 3 łyżki szczypiorku posiekanego z zieloną pietruszką, 2—3 łyżki utartego ostrego sera żółtego.Pory i cebulę oczyścić. Cebulę opłukać, pory umyć bardzo dokładnie, sprawdzić, czy pomiędzy listkami nie pozostały resztki ziemi. Przyciąć stwardniałe końce zielonych liści. Przygotowane pory drobno pokroić. Cebulę pokroić w drobne piórka, wymieszać z porami, dodać masło, dusić chwilę, zalać wrzącym rosołem, ugo­tować do miękkości. Mąkę przesiać. Jajko umyć, wy­lać jego zawartość do dzbanuszka z dziobkiem. Do jaj­ka dodać przesianą mąkę, wymieszać, chwilę ubijać. Przygotowane ciasto wlewać jak najcieńszym stru­myczkiem na wrzącą zupę, doprowadzić do wrzenia. Odstawić, gdy ciasto wypłynie na powierzchnię. Za­prawić zupę śmietanką wymieszaną z żółtkami, przy­prawić do smaku solą i pieprzem. Wyporcjować na talerze, posypując utartym serem i posiekanym szczy­piorkiem z pietruszką. Zupy nie można przetrzymywać, należy podawać natychmiast po ugotowaniu klusek.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)