ZUPA MLECZNA „NIC”

ZUPA „NIC”. 4—5 szklanek mleka, 4 żółtka, 2 białka, 10 dag cukru, 1/2 laski wanilii. Z białek ubić pianę, gdy jest już sztywna — dodać 2 łyżki cukru, ubijać w dalszym ciągu przez kilka mi­nut, aż piana stanie się lśniąca i gładka. W niskim szerokim rondlu zagotować 2—3 szklanki wody. Z przygotowanej piany formować łyżką porcje, wrzu­cać do wrzątku. Gotować, po 1—2 minutach prze­wracać ostrożnie widelcem „beziki” na drugą stronę, ugotowane wyjmować łyżką cedzakową i układać naj­lepiej na bibule lub serwetkach bibułkowych, żeby dobrze obsiąkły. Żółtka ubić do białości z dodatkiem pozostawionego cukru. Zagotować mleko z dodatkiem wanilii przekrajanej na pół (wzdłuż). Gorące mleko wlewać stopniowo do ubitych żółtek w trakcie ubijania (najlepiej trzepaczką) lub mieszania szybkimi ruchami drewnianej łyżki. Przygotowaną mieszaninę podgrze­wać mieszając, gdy trochę zgęstnieje — odstawić, wy­porcjować do filiżanek lub na talerze, wkładając do każdej porcji odpowiednią ilość ugotowanych „bezi- ków”. Natychmiast podawać.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)