ZUPA CYTRYNOWA Z RYŻEM

ZUPA CYTRYNOWA Z RYŻEM. 3 szklanki rosołu wolo­wego lub z drobiu, 1 cytryna, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, t szklanka śmietanki, sól, cukier, 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki. Cytrynę (około 10 dag) dokładnie umyć, osuszyć; odkroić 4 cienkie plasterki, zdjąć z nich skórkę. Masło stopić, dodać przesianą-mąkę, wymieszać, mieszając do­lewać powoli śmietankę. Podgrzewać w trakcie usta­wicznego mieszania, gdy zawrze — odstawić, wlać do gorącego rosołu, wymieszać. Do przygotowanej zupy wlać sok wyciśnięty z cytryny, przyprawić do smaku solą i odrobiną cukru. Ugotowany na sypko ryż (około 1 szklanki) wyporcjować na talerze, zalać gorącą zupą, posypać posiekaną pietruszką. Do każdej porcji wło­żyć plasterek cytryny.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)