ZUPA CREME Z BRUKSELKI

ZUPA CREME Z BRUKSELKI. 50 dag brukselki, 40 dag warzyw mieszanych (marchewka, pietruszka, seler, por), 1 ce- buła, 1 ziemniak, 1/2 łyżki masła, 1 szklanka słodkiej śmie­tanki, 2 żółtka, sól, 3 łyżki r*siekanej zielonej pietruszki.Warzywa mieszane i ziemniak umyć, oczyścić, opłu­kać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do rondla, dodać masło i przekrojoną na 4 części, obraną i opłu­kaną cebulę, chwilę poddusić, zalać wrzącą wodą, oso- lić, gotować 20—30 minut, następnie dodać brukselkę (sposób jej przygotowania został podany wyżej). Ugo­tować do miękkości. Przetrzeć przez sito lub zmikso­wać, podgrzać. Śmietankę rozmącić z żółtkami, wlać do gorącej zupy, chwilę podgrzewać w trakcie mie­szania. Podawać porcjując do filiżanek. Każdą porcję posypać zieloną pietruszką. Podawać z dodatkiem grza­nek z bułki, groszku ptysiowego lub słonych paluszków z serem.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)