ZAPIEKANKA Z SERA I ZIEMNIAKÓW

ZAPIEKANKA Z SERA I ZIEMNIAKÓW. 30 dag ostrego sera, 1 kg ziemniaków, 8 dag masła, 2 jaja, 1 szklanka mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 4 łyżki posiekanego szczy­piorku i pietruszką. Umyte ziemniaki ugotować w łupinkach. Powinny być twardawe. Ostudzić, obrać ze skórek i pokrajać w talarki, a ser — w drobną kostkę. Żaroodporny ron­del posmarować masłem i układać w nim warstwami ziemniaki i ser. Pierwszą i ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki. Każdą warstwę ziemniaków opró­szyć solą i pieprzem oraz utartą gałką muszkatołową. Jaja umyć, kolejno wylewać ich zawartość do mi­seczki. Mleko wymieszać z jajami. Przygotowaną mie­szaniną zalać potrawę. Na powierzchni ułożyć małe kawałeczki masła. Zapiec, wstawiając do nagrzanego piekarnika. Przed podaniem posypać suto szczypior­kiem i pietruszką. Podawać w tym samym naczyniu, w którym zapiekano. Jako dodatek podać ostry sos pomidorowy i surówkę z kapusty lub zielonej sałaty.

 

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)