ZAPIEKANKA Z JAJ

ZAPIEKANKA Z JAJ.Z 5 jaj, 1 szklanka tartego sera (naj­lepiej cheddar), 1 szklanka tartej bułki, 3/4 szklanki mleka, sól, pieprz, czerwona sproszkowana papryka, 3—4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, 1/2 łyżki masła, sos pomidorowy, grzanki z bulki lub białego chleba. Jaja umyć, oddzielić białko. Ubijając trzepaczką lub mikserem, wymieszać żółtka z mlekiem, utartym serem, tartą bułką i zieloną pietruszką. Dodać oddzielnie ubitą sztywną pianę z białek. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Niski szeroki rondel posmarować masłem. Wyłożyć do rondla przygotowaną masę. Zapiec, wstawiając do nagrzanego piekarnika lub prodiża, albo ugotować na parze. Podawać zapie­kankę wyłożoną na półmisek, obłożyć grzankami. Jako dodatek podać sos pomidorowy lub śmietanowy i zie­loną sałatę.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)