Wegetarianizm, weganizm i inne

We wszystkich bez wyjątkach kuchniach do sporządzania wielu potraw używa się mięsa oraz produktów zwierzęcych, takich jak nabiał i jaja, miód czy żelatyna. Nie wszyscy jednak decydują się na ich spożywanie. Przyczyny tego są bardzo różne, jednak zdecydowanie najczęściej wymienia się tu względy etyczne oraz zdrowotne. W opinii wielu osób spożywanie mięsa zwierzęcego i ryb, które przecież nieodłącznie wiąże się z ich zabiciem nie jest zgodne z kodeksem etycznym i wyłączają oni tego rodzaju produkty ze swojego jadłospisu. Osoby, które zdecydowały się taką dietę nazywa się wegetarianami. Jeśli dodatkowo rezygnują oni ze spożywania mleka, produktów mlecznych oraz jaj, używa się wobec nich określenia weganie. Podstawą ich diety są rośliny, z których przygotować można wbrew pozorom wiele różnych dań, w zupełności zastępujących powszechnie używane mięso. Niemal symbolem wegetarianizmu oraz weganizmu stała się soja – można z niej wyprodukować takie dania, jak mleko sojowe (które z kolei służy do produkcji innych potraw), kotlety sojowe oraz pasztety.

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)