Wartości odżywcze produktów rybnych

Powszechnie uznawana jest reguła, że wszelkiego rodzaju produkty spożywcze rybne stanowią najbogatszy zestaw elementów potrzebnych do prawidłowego rozwoju. Zwłaszcza polecane są dla konsumentów w przedziale wiekowym szkolnym. Oni wymagają szeregu różnorodnych elementów zapewniających odpowiednie procesy rozwojowe. Korzystanie z produktów rybnych zapewnia poprawę samopoczucia, czy silny wzrost możliwości pamięciowych i koncentracji naszych pociech. Rodzice zatem często sięgają do rybnych zakupów. Ryby najczęściej podawane są w formie smażonej. Poszczególne filety z dodatkiem różnorodnych przypraw i smakowitej panierki mogą łączyć się w całkiem smaczne danie obiadowe. Najczęściej kupowane są filety dlatego, że dzieci, ale także i my, nie lubimy bawić się z występującymi w całych rybach ościami. Należy jednak pamiętać, że nie każda ryba dostarczy nam wymaganych wartości. W marketach mamy do wyboru ryby morskie oraz ryby słodkowodne. Każdy rodzaj posiada zupełnie inny smak oraz inne właściwości witaminowe. Najlepsze jest stosowanie ryb morskich, gdyż to właśnie one są polecane przez specjalistów. W ramach oferowanych artykułów rybnych odnajdziemy także szereg gatunków danego mięsa. Jednym z nich jest do niedawna popularna panga. Jej cena detaliczna kusiła atrakcyjnością, aczkolwiek pochodzenie pozostawiało wiele do życzenia. Nie eksperymentujmy. Zostańmy zatem przy sprawdzonych sposobach oraz gatunkach nawet, jeśli zapłacimy nieco więcej pieniędzy.

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)