WAPŃ W RYBACH

Po­nadto wapń występuje w rybach w najbardziej pra­widłowym stosunku do fosforu i jest dobrze przyswa­jalny. Ryby dostarczają dwukrotnie więcej fluoru niż mięso zwierząt rzeźnych. Większa jest również zawar­tość potasu i sodu. Ryby morskie są zasobniejsze w składniki mineralne niż słodkowodne. Potrawy z ryb zatem nie tylko wnoszą do naszych jadłospisów wiele cennych wartości odżywczych, ale ponadto stanowią duże ich urozmaicenie.Ryby morskie z reguły występują w sprzedaży w po­staci mrożonej, a coraz więcej gatunków w formie mrożonych filetów.Ryby słodkowodne rzadko bywają zamrażane, prze­ważnie zaopatrujemy się w nie w postaci śniętych tu­szek. Czasem sklepy rybne oferują nam ryby żywe. Przeprowadzanie uboju ryb jest najbardziej przykrą czynnością. Trzeba go przeprowadzać w sposób jak najbardziej humanitarny, dlatego sprawy tej nie spo­sób pominąć.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)