UZUPEŁNIENIE WARTOŚCI ODŻYWCZEJ WARZYW

Purśe z ziemniaków, marchwi, buraków czy szpinaku, wzbogacane mlekiem, zyska na smaku i wartości. Mało po­pularne w naszym kraju sosy mleczne, stosowane jako dodatek do warzyw gotowanych, znacznie uatrakcyj­niają potrawę. Jest rzeczą oczywistą, że nie obejdzie­my się tu bez odpowiednich przypraw smakowych, takich jak np. ostre sery, cytryna, sól, pieprz, cukier, majeranek, zielona pietruszka, szczypiorek czy koper. Dodatek mleka znakomicie uzupełnia wartość odżyw­czą warzyw. Dlatego „moda” podawania warzyw w so­sach przyrządzanych na bazie mleka, czasem z dodat­kiem tartego ostrego sera, zasługuje w pełni na roz­powszechnienie. Sosy typu „beszamel”, wzbogacone ostrym serem, podaje się do warzyw gotowanych „z wody”, uzyskując w ten sposób potrawę pełno­wartościową pod względem białkowym. 

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)