SPOSOBY USUWANIA ŁUSEK

Żywą rybę trzeba umyć, owinąć kilkoma warstwami papieru lub ścierką, ułożyć grzbietem do góry na desce i silnym ruchem uderzyć (tłuczkiem lub młot­kiem) w głowę. Czynność ta powoduje oszołomienie ryby. Natychmiast po oszołomieniu powinna nastąpić kolejna czynność, polegająca na przecięciu ostrym no­żem kręgosłupa u nasady głowy. Skórę zabitej ryby trzeba oczyścić z łusek. W zasadzie istnieją 3 spo­soby usuwania łusek:Skrobanie — nóż prowadzi się w kierunku gło­wy (poczynając od ogona). Metodą tą czyścimy ryby pokryte lekko osadzoną łuską, takie jak np. płocie, ka­rasie, sieje, leszcze. Liny, które mają łuskę mocno wroś­niętą, trzeba przed skrobaniem sparzyć, polewając tuszkę wrzącą wodą.Golenie — polega na odcinaniu łuski wraz z cien­ką warstwą nabłonka. Najczęściej goli się szczupaki,sieje, karpie. Stosowanie tej metody wymaga dużej wprawy i zręczności.Zdejmowanie łuski wraz ze skórą — sposób ten ułatwia oprawienie ryb odznaczających się grubą skórą (węgorze, miętusy, ostroboki). Skórę trze­ba nadciąć wokół głowy i ostrożnie oddzielając ostrym nożykiem od mięśni, ściągnąć w kierunku ogona. Skórę zdejmuje się także z innych gatunków ryb, wówczas gdy ich mięso jest przeznaczone do mielenia.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)