Słodycze – przysmak najmłodszych

Produkty żywnościowe o słodkim smaku spożywa się wszędzie. W każdym kraju można spotkać się z nieograniczoną prawie ilością różnego typu deserów, słodyczy, ciast czy słodkich napojów. W dzisiejszych czasach wiele z nich dostępnych jest na całym świecie, a marki lodów, cukierków czy ciasteczek znane są w każdym kraju. Za głównych konsumentów i smakoszy słodyczy powszechnie uważa się dzieci, które jak mało kto przepadają za słodkimi smakołykami. Na pewno dużo prawdy jest w stwierdzeniu, że to właśnie one spożywają najwięcej słodyczy, jednak nie tylko one po nie sięgają. W tradycji kulinarnej niemal każdego kraju istnieje wiele deserów, czy ciast, które przy różnych okazjach chętnie jedzone są przez każdego – niezależnie od wieku. Najpopularniejszymi polskimi deserami niewątpliwie są kisiele i budynie, a wśród ciast w pierwszej kolejności należałoby wymienić takie wypieki, jak na przykład: mazurek, babka, keks, czy karpatka. Wspomniane placki znane są chyba każdemu i często goszczą na stołach wielu rodzin.

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)