Serce włożone w potrawy

Dużo lepiej kosztować potraw gotowanych przez kucharzy z pasją, niż takich bez niej. Patrząc na talerz od razu widzimy, kto zrobił potrawę, sposób podania. Jedzenie ułożone na talerzu w artystyczny sposób zupełnie inaczej smakuje, odkrywanie każdego kęsa tworzy swoisty labirynt wśród zawartości półmiska. O dziwo wygląd potrawy znacznie wpływa na walory smakowe, jakie nam oferuje. Atrakcyjnie wyglądające danie człowiek potrafi wchłonąć oczyma, na sam widok produkuje znaczne ilości śliny, niczym wygłodzone zwierzę. Potrawy tworzone bez pasji są jak kukiełki beznadziejnej roboty – bez życia, bez smaku. Właściciele restauracji powinni poszukiwać kucharzy wirtuozów, dla których gotowanie to sztuka, a nie praca. Wiąże się to z każdą dziedziną życia, kiedy człowiek lubi coś robić – wykonuje to świetnie, zajęcie, za które goście płacą musi być pasją! Prostym przykładem są lekarze, którzy poszli na medycynę z nastawieniem jedynie na duże pieniądze, do takich nikt nie lubi chodzić! Dobry kucharz potrafi trzymać świetne stosunki z personelem, jest on kapitanem na statku, który powinien poprawiać morale całe drużyny. Niczym ojciec dla swojej ekipy tworzy autorytet i inspiruje do pracy, to on decyduje o poziomie restauracji, jest ukrytą wizytówką lokalu, której nikt nigdy nie widział, a każdy o niej mówi.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)