RYBY—DOSKONAŁE ŹRÓDŁO NIE TYLKO BIAŁKA

Mięso ryb może skutecznie konkurować pod wzglę­dem zawartości białka z mięsem zwierząt rzeźnych. Białko ryb zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, jest ono ponadto łatwiej strawne i lepiej przyswajalne niż białko zwierząt hodowlanych. W 100 g mięsa ryb znajduje się 15—20 g białka. Ponadto cennym skład­nikiem ryb jest tłuszcz, w którym występują niezbędne dla organizmu ludzkiego, nienasycone kwasy tłuszczo­we. Dzięki obfitej ich zawartości tłuszcz ryb, charak­teryzujący się płynną konsystencją, jest lekko straw­ny i łatwo przyswajalny. Mięso ryb zawiera witaminy rozpuszczalne w tłusz­czach takie jak; A, D, E, K. Wiele prac eksperymen­talnych wykazało antykrzywicze działanie witaminy D z konserw rybnych podawanych zwierzętom, trzylfta- nym uprzednio na dietach krzywicotwórczych. 

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)