RYBY—DOSKONAŁE ŹRÓDŁO NIE TYLKO BIAŁKA
Mięso ryb może skutecznie konkurować pod względem zawartości białka z mięsem zwierząt rzeźnych. Białko ryb zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, jest ono ponadto łatwiej strawne i lepiej przyswajalne niż białko zwierząt hodowlanych. W 100 g mięsa ryb znajduje się 15—20 g białka. Ponadto cennym składnikiem ryb jest tłuszcz, w którym występują niezbędne dla organizmu ludzkiego, nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki obfitej ich zawartości tłuszcz ryb, charakteryzujący się płynną konsystencją, jest lekko strawny i łatwo przyswajalny. Mięso ryb zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takie jak; A, D, E, K. Wiele prac eksperymentalnych wykazało antykrzywicze działanie witaminy D z konserw rybnych podawanych zwierzętom, trzylfta- nym uprzednio na dietach krzywicotwórczych.