RYBA ZAPIEKANA W SOSIE CHRZANOWYM

RYBA ZAPIEKANA W SOSIE CHRZANOWYM (morska lub słodkowodna). 1 kg ryby, łyżka masła, szklanka śmietany lub po pół szklanki mleka i śmietany, 1/2 łyżki mąki, 2 żółtka,1 łyżki tartego chrzanu, sól, cukier.Rybę umyć, oczyścić, sprawić, opłukać, odciąć głowę, płetwy i ogon. Przygotowaną rybę oprószyć solą, uło­żyć na żaroodpornym półmisku posmarowanym tłusz­czem. Powierzchnię ryby posmarować pozostałym ma­słem, wstawić do gorącego piekarnika i szybko zru- mienić. Wyjąć, zalać sosem przyrządzonym jak niżej: przesianą mąkę wymieszać ze śmietaną, podgrzewać do zgęstnienia, wymieszać z żółtkami, dodać połowę chrzanu, posolić, dodać odrobinę cukru. Zalaną sosem rybę wstawić ponownie do piekarnika i posypać pozo­stałym chrzanem. Zrumienić. Podawać z ziemniakami pieczonymi lub z wody i z surówkami. W przypadku użycia ryby morskiej, sprawioną i umytą rybę obło­żyć cebulą i pozostawić na 1/2 godziny. Po tym czasie cebulę usunąć, rybę upiec jak wyżej.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)