RYBA ZAPIEKANA W SOSIE BESZAMELOWYM

RYBA ZAPIEKANA W SOSIE BESZAMELOWYM (morska lub słodkowodna). 1 kg ryby, 50 dag warzyw mieszanych (mar­chew, pietruszka, seler, por), 15 dag cebuli, sól, pieprz, liść laurowy, ewentualnie goździki, 5 dag masła, 1,5 łyżki mąki,1 szklanki mleka, 2 żółtka, sól, 3 dag żółtego sera (utartego).Rozmrożoną, oczyszczoną i umytą rybę (w całości lub pokrajaną na dzwonka) ugotować w osolonym wywa­rze z warzyw. Do gotowania dodać korzenie. Po ugo­towaniu zostawić w wywarże do ostygnięcia, odcedzić,ułożyć na żaroodpornym półmisku, zalewając sosem beszamelowym, przygotowanym jak niżej: masło sto­pić, dodać przesianą mąkę, wymieszać, rozprowadzić zimnym mlekiem i kilkoma łyżkami wywaru z ryby, mieszając doprowadzić do zawrzenia, odstawić. Sos wymieszać z surowymi żółtkami, dodać połowę sera, wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Za­laną sosem rybę posypać pozostawionym utartym se­rem, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiec równo­miernie rumieniąc. Podawać zaraz po zrumienieniu z ziemniakami z wody i sałatkami z warzyw.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)