RYBA W SZARYM SOSIE

RYBA W SZARYM SOSIE. 1 kg ryby (najlepiej karpia), duża marchew, pietruszka, 15 dag cebuli, 3 dag masła, łyżka mąki, 2 łyżki utartego piernika, 2 łyżki miodu, 5 dag rodzyn­ków, 5 dag migdałów, pół cytryny, pół szklanki czerwonego wina, sól, pieprz, ziele angielskie, cukier.Rybę oprawić, umyć, odciąć łeb. Łeb oczyścić, usu­nąć oczy i skrzela, przerąbać i ugotować wraz z wa­rzywami. Rybę pokrajaną w dzwonka ugotować w oso- lonym wywarze. Wywar (2 szklanki) odcedzić, dodać utarty piernik i kilkakrotnie zagotować, dodać prze­sianą mąkę wymieszaną ze stopionym masłem. Gdy zawrze i zgęstnieje — odstawić, wlać wino, dodać sok z cytryny i miód, wymieszać, przyprawić do smaku solą i korzeniami. Przygotowany sos wymieszać z prze­branymi, wymytymi rodzynkami i migdałami. Migdały po sparzeniu i obraniu należy poszatkować. Rybę zalać sosem i podawać na gorąco jako przystawkę bez do­datków.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)