RYBA W GALARECIE

RYBA W GALARECIE. 0,75—1 kg ryby (karp, lin, szczupak), 40 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, cebula), listek laurowy, sól, pieprz i cukier do smaku, 1,5 dag żelatyny.Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w skośne plastry, zalać wrzącą wodą, dodać przyprawy. Ugoto­wać wywar. Sprawioną i umytą rybę pokrajać w por­cje, włożyć do wrzącego wywaru, osolić, ugotować do miękkości (około 1/2 godziny). Żelatynę w listkach na­leży umyć i namoczyć w zimnej wodzie, gdy nasiąk­nie, odcisnąć i rozpuścić w wywarze z ryby, zagoto­wać. Żelatynę w proszku wystarczy namoczyć, dodać do wywaru i zagotować. Ugotowaną rybę ułożyć na półmisku lub salaterce, zdobiąc ją ugotowanymi wa­rzywami i zalać przestudzonym wywarem. Przecho­wywać w chłodzie, po zastygnięciu podawać z dodat­kiem sosu chrzanowego, cytryny, octu lub innego zim­nego sosu oraz z sałatkami z warzyw.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)