RYBA SMAŻONA SAUTE

RYBA SMAŻONA SAUTE (morska lub słodkowodna). 1 kg ryby, sól, pieprz, 8—10 dag tłuszczu, 2 łyżki mąki.Sprawioną i oczyszczoną rybę umyć dokładnie, po­łożyć na desce, odciąć łeb, rozciąć ostrym nożem wzdłuż kręgosłupa — od ogona do głowy i skrajać podłużne płaty mięsa, przecinając ości u nasady kręgo­słupa. Otrzymane filety pokrajać w poprzek na równe porcje. Każdą porcję oprószyć przesianą mąką i usma­żyć na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Gdy ryba się podrumieni, oprószyć solą i pieprzem, przykryć po­krywą i wstawić na kilka minut do piekarnika, aby ryba „doszła”. Podawać z dodatkiem ziemniaków purće lub frytek i z surówkami. Ryby morskie przeznaczone do smażenia należy po sfiletowaniu obłożyć cebulą lub pozbawić je przykrego zapachu innym sposobem.Uwaga: Zarówno ryby pieczone, jak smażone saute można podawać nie tylko na gorąco. Można je wyko­rzystywać jako przystawki na zimno z dodatkiem so­sów ostrych i sałatek warzywnych.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)