RYBA SMAŻONA PANIEROWANA

RYBA SMAŻONA PANIEROWANA. 0,75—1 kg ryby (dorsz, szczupak, sandacz), 2 jaja, 2 łyżki mąki, 10 dag tartej bulki, 5 dag smalcu, sól, 1 łyżka masła. Oczyszczoną i umytą rybę podzielić na porcje (sfi- letować usuwając kręgosłup). Przygotowane filety po­krajać na porcje, oprószyć solą i otaczać w przesianej mące, następnie maczać w roztrzepanym jajku i ota­czać w tartej bułce. Po otoczeniu każdej porcji przy­cisnąć ręką, aby „panierówka”, nie odstawała — po­winna dokładnie przylegać do mięsa ryby. Przygoto­wane w ten sposób „kotlety” smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Obrumienione po obu stronach porcje ryby skropić masłem i wstawić na kilka minut do piekar­nika, żeby „doszły”. Podawać z dodatkiem ziemniaków smażonych lub pieczonych, sałatek i surówek z wa­rzyw.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)