RYBA SŁODKOWODNA PO POLSKU

RYBA SŁODKOWODNA PO POLSKU. 1 kg ryby, 1/2 kg warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, por), 1 cebula, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, sól, 5 dag masła, 2 jaja ugotowane na twardo, 2 łyżki posiekanej zielonej pie­truszki. Tuszki ryb opłukać, oczyścić z łusek, sprawić, od- krajać płetwy i głowę. Warzywa umyć, oczyścić, opłu­kać, wrzucić do rondla z wrzącą wodą, osolić. Gotować przez 20 minut, po czym dodać przyprawy, włożyć ryby w całości lub pokrajane na porcje (ryby duże w ca­łości trzeba gotować w podłużnych „wanienkach do ryb”), przykryć, ugotować na wolnym ogniu. Jaja ugo­towane na twardo posiekać, masło stopić, wymieszać z posiekaną pietruszką i jajami, zagrzać. Ugotowaną rybę wyłożyć na półmisek, z boku ułożyć jaja, obłożyć ziemniakami z wody, posypać je posiekaną zieloną pie­truszką, ozdobić listkami pietruszki i cząstkami cytry­ny. Podawać na gorąco z zieloną sałatą.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)