RYBA MORSKA PIECZONA

RYBA MORSKA PIECZONA (pągrus, halibut, dorada, pła- stuga Itp. — mrożone). 1 kg ryby. sok z cytryny, łyżeczka estragonu, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1 łyżka tartej bułki, sól, utłuczone korzenie (pieprz, liście laurowe).Rybę rozmrozić, umyć, oskrobać z łusek, odciąć płet­wy, oczyścić jamę brzuszną z zaskrzepłej krwi, od- krajać głowę i płetwy, dokładnie umyć, najlepiej pod strumieniem bieżącej wody. Następnie skropić sokiem z cytryny i natrzeć estragonem, obłożyć cienkimi pla­sterkami cebuli i pozostawić mniej więcej na godzinę. Po tym czasie ułożyć rybę na żaroodpornym półmisku posmarowanym tłuszczem, powierzchnię ryby posma­rować pozostałym masłem, oprószyć utłuczonymi ko­rzeniami i solą. Upiec, wstawiając do nagrzanego pie­karnika lub w prodiżu. Gdy się ryba zrumieni, po­sypać tartą bułką, dopiec. Podawać z dodatkiem pie­czonych ziemniaków i surówek. Pożądanym dodat­kiem jest również sos musztardowy lub francuski.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)