RYBA DUSZONA Z PIECZARKAMI

RYBA DUSZONA Z PIECZARKAMI. 1 kg ryby (słodko­wodna lub morska), 20 dag pieczarek, 1,5 łyżki masła, 2/3 szklanki śmietany, 1 łyżka mąki, 1 żółtko, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, sól, pieprz, cytryna, 3—4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki.Rybę umyć, oczyścić, opłukać, odkrajać płetwy, ogon i głowę. Oczyszczoną rybę pokrajać na porcje, oprószyć pieprzem i solą. Pieczarki oczyścić, umyć, pokrajać w paski, w płaskim rondlu stopić masło, ułożyć na nim porcje ryby, posypać pieczarkami, przykryć, dusić na wolnym ogniu. Po 20 minutach dodać śmietanę wy­mieszaną z przesianą mąką, dusić jeszcze kilka minut, po czym dodać żółtko wymieszane z winem, przypra­wić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Go­tową potrawę wyłożyć na półmisek, posypać posiekaną pietruszką. Półmisek ozdobić. Podawać z dodatkiem klusek francuskich i z zieloną sałatą.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)