RYBA DUSZONA W SOSIE PIKANTNYM

RYBA DUSZONA W SOSIE PIKANTNYM. 1/2—3/4 kg fi­letów z ryby morskiej, 1 łyżka mąki, 5 dag smalcu, 1 duży ogórek kwaszony, 2 strąki świeżej lub mrożonej papryki,2 ząbki czosnku, sól, cukier, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, sok z cytryny, 4 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 łyżki oliwy.Filety skropić sokiem z cytryny, pozostawić w lo­dówce na około 1/2 godziny. Mąkę przesiać. Porcje ryby oprószyć mąką i obrumienić, wkładając na pa­telnię z rozgrzanym smalcem. Obrumienione obustron­nie filety oprószyć solą. Paprykę umyć, świeżą oczyś­cić z nasion, pokrajać w makaronik. Cebulę i czosnek obrać, opłukać, drobno posiekać i wraz z papryką wsy­pać do rondla, dodać oliwę, osolić. Dusić kilkanaście minut pod przykryciem. Ogórek pokrajać w paski. Dodać do duszących się warzyw, wymieszać. Połowę podduszonych warzyw wyjąć. Na warstwie warzyw ułożyć obsmażone porcje ryby, oprószyć pieprzem, im­birem i gałką muszkatołową, przykryć połową wyję­tych warzyw, dusić przez 10 minut. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotową potrawę wyłożyć na półmisek, obłożyć ugotowanym na sypko ryżem, posypać szczypiorkiem. Ozdobić zielonymi listkami. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu z dodatkiem surówek.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)