RYBA DUSZONA W POMIDORACH

RYBA DUSZONA W POMIDORACH (morska lub słodko­wodna). 1 kg ryby, 50 dag pomidorów lub 10 dag pasty pomi­dorowej, pól szklanki śmietany, czubata łyżka mąki, 6 dag tłuszczu, 15 dag cebuli, sól, pieprz, cukier, 2—3 łyżki drobno posiekanej zieleniny, sok z cytryny.Rybę mrożoną rozmrozić, umyć, oczyścić, sprawić, odciąć płetwy, ogon i łeb. Rybę pokrajać w dzwonka, skropić sokiem z cytryny i pozostawić na 1/2 godziny, po czym oprószyć mąką i lekko obrumienić na tłusz­czu. Obraną cebulę opłukać, pokrajać w piórka i zru- mienić na złoty kolor. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki. Do cebuli dodać po­krajane w plasterki pomidory lub pastę pomidorową wymieszaną ze szklanką wody, dusić kilka minut. Potem włożyć rybę, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. Doprawić solą, cukrem i pie­przem do smaku. Wyłożyć na półmisek, posypać suto drobno posiekaną pietruszką. Podawać na gorąco z ziemniakami z wody lub kluskami i surówką ze słodkiej kapusty.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)