RYBA DUSZONA PO WĘGIERSKU

RYBA DUSZONA PO WĘGIERSKU (karp). 1 kg karpia (ewentualnie innej ryby), 2 marchewki, 2 duże pietruszki,2 duże cebule, 2—3 strąki papryki słodkiej, 2 łyżki masła, sól, cukier, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, ostra sproszko­wana papryka.Karpie umyć, oczyścić z łusek, rozciąć wzdłuż jamy brzusznej, usunąć wnętrzności, odciąć płetwy, głowę i ogon, umyć dokładnie, pokrajać na porcje, oprószyć lek­ko solą i posypać ostrą papryką. Warzywa umyć, oczyś­cić, opłukać, pokrajać w talarki. Cebulę obrać, opłukać i pokrajać w cienkie plastry. W rondlu stopić masło, wsypać przygotowane warzywa, osolić, wymieszać. Du­sić kilka minut pod przykryciem, po czym włożyć ry­bę, wlać wino i dodać 1/2 łyżeczki cukru. Udusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Mniej więcej po pół godzinie duszenia potrawa powinna być gotowa. Sprawdzić smak, ewentualnie przyprawić solą i ostrą papryką, można także dodać nieco pieprzu. Podawać na gorąco z dodatkiem grzanek i zielonej sałaty lub surówki z kapusty.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)