Różnorodność deserów

Dla prawdziwych degustatorów znaczenie deseru jest przy obiedzie bardzo ważne.
Deser jest zwieńczeniem, kwintesencją posiłku, razem z podawanym do deseru
napojem stanowi on wyśmienite zakończenie uczty. Deser może przyjmować rożne
formy, podstawa deseru jest lekkość oraz słodycz, której musi dostarczyć
konsumentowi. Bardzo pospolite desery to wszelkiego rodzaju pucharki lodowe z
dodatkiem bitej śmietany, owoców sosów oraz czekolady. Natomiast wspaniałym
deserem na zimowe popołudnia będzie na pewno ciepła szarlotka i kawa lub herbata
z dodatkiem imbiru. Jako desery traktowane są też wszelkie koktajle owocowe,
galaretki oraz musy i owoce podawane w każde formie. Postać deseru zależy tylko i
wyłącznie od pomysłu podającego i przygotowującego. Wykwintną formą deseru
są wszelkie torty oraz ciasta. Desery mogą być też podawane w postaci ciepłego
posiłku takiego jak naleśniki, omlety czy słodkie pierożki. Obfitość oraz
forma deseru zależna jest od dania głównego, musi być jego uzupełnieniem, a nie
kontynuacją.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)