RISOTTO Z SEREM CHEDDAR

RISOTTO Z SEREM CHEDDAR. 2,5 szklanki ugotowanego na sypko ryżu, 30—40 dag sera cheddar, 4 cebule, 2 łyżki tłuszczu, 2 łyżki pasty pomidorowej, sól, pieprz, czerwona spro­szkowana papryka, 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki.Obrane cebule opłukać, drobno posiekać i udusić z dodatkiem tłuszczu. Gdy się zacznie rumienić, wy­mieszać z pastą pomidorową. Ser utrzeć na grubej tarce. Uduszoną cebulę z pomidorami, ser, 1 łyżkę posiekanej zielonej pietruszki wymieszać z ryżem. Przyprawić do smaku sproszkowaną czerwoną papryką, solą i pieprzem. Przygotowaną mieszanię wyłożyć do posmarowanej tłuszczem rynki kamiennej lub ze szkła żaroodpornego, wyrównać powierzchnię. Zapiec, wsta­wiając do nagrzanego piekarnika. Gdy się lekko zru- mieni, wyjąć, posypać pozostawioną pietruszką. Poda­wać na gorąco z dodatkiem sosu śmietanowego, sosu z „curry” lub pieczarkowego i z surówkami.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)