Przyrządzanie potraw

Jest bardzo dużo możliwości przyrządzania potraw i dzięki każdemu z tych
sposobów wydobywamy z potrawy inne właściwości zarówno odżywcze, jak i
smakowe. Najbardziej powszechne jest gotowanie zwłaszcza warzyw i niektórych
rodzajów mięsa, niestety jest to ostatnio metoda negowana z powodu zbyt dużej
straty odżywczej poprzez wyparowanie lub odlanie z wodą. Zastępczą metodą
stało się gotowania na parze, dzięki któremu wszelkie witaminy i minerały
pozostają w gotowanym składniku. Ponadto bardzo szeroko jest też rozumiane
smażenie i pieczenie potraw. Dawniej dotyczyło zwłaszcza mięsa zarówno
porcjowanego, jak i w kawałkach, obecnie można zapiekać całe potrawy
jednoczesne, jest to metoda ekonomiczna i pozwala na jednolite doprawienie
wszystkich składników. Rożnica pomiędzy pieczeniem a smażeniem jest taka, że
potrawy pieczone bardzo często przygotowywane są beztłuszczowo, natomiast w
przypadku potraw smażonych jest to sporadyczne. W czasach ciągłego zabiegania
bardzo popularne stały się potrawy jednogarnkowe zarówno duszone, jak i
zapiekane, główni ze względu na oszczędność czasu.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)