Przyprawa esencją smaku

Każdy składnik dodawany do potrawy wnosi pewnego rodzaju walory smakowe i
aromatyczne, jednak nic tak bardzo nie podnosi smaku i aromatu potrawy jak
zastosowane przyprawy. Najważniejszy jest odpowiedni dobór przypraw do
zastosowalnych składników oraz charakteru potrawy. Nawet najmniejsza ilość
nieodpowiedniej przyprawy może tak niekorzystnie wpłynąć na jej smak i aromat,
że nie da się go niczym zniwelować. Przyprawy powinny stanowić niemalże
najważniejszą część przyrządzania potrawy, każda najmniejsza szczypta powinna
być dodawana z rozwagą i w bardzo ostrożny sposób. Pewne przyprawy uwydatniają
swój aromat dopiero po ogrzaniu, dlatego należy bardzo uważać z ilością.
Natomiast niektóre przyprawy pasują tylko do wybranych rodzajów potraw, tak jak
np. chilli najbezpieczniej jest stosować tylko i wyłącznie do drobiu i to nie w
każdym zestawieniu. Bardzo dużą uwagę należy też zwrócić na zioła dodawane
do potraw, gdyż to one mają z reguły bardzo intensywny aromat. Magia przypraw
jest najważniejsza dla dobrego kucharza, dzięki kunsztownym połączeniom można
wydobyć z potrawy naprawdę nieznane walory zarówno smakowe, jak i zapachowe.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)