Produkty bezglutenowe- coraz większy wybór

Pod wpływem mody na zdrowy tryb życia, wiele osób modyfikuje swój jadłospis. Laktoza, gluten, cukier czy sól należą do najczęściej eliminowanych składników. Trend ten zauważają producenci artykułów spożywczych i starają się dostosować swoją ofertę do zmieniających się oczekiwań klientów. W sklepach pojawiają się regały pełne zdrowej żywności. Produkty bez glutenu, cukru czy laktozy to tylko część oferty adresowanej do osób, które z różnych względów unikają wybranych składników pokarmowych. Wśród zdrowej żywności można znaleźć również produkty bez cukru czy soli, a także wegetariańskie i wegańskie. Po produkty bezglutenowe sięgają przede wszystkim osoby chore na celiakię lub z alergią na gluten, ale nie tylko. Żywności bez glutenu szukają coraz częściej osoby zdrowe, chcąc urozmaicić swoje menu. Wybierają mąki i makarony bezglutenowe, aby przygotować z ich udziałem potrawy różniące się smakiem od tradycyjnych wyrobów z mąki pszennej. Od pewnego czasu na rynku zwiększa się liczba produktów bezglutenowych, co cieszy zarówno osoby chore na celiakię, jak i zupełnie zdrowe.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)