PIZZA I ZAPIEKANKA

Klasycznym przykładem będzie tu pizza — specjal­ność kuchni włoskiej, dająca się znakomicie przenieść na teren naszej kuchni. Pizzę przyrządza się z ciasta drożdżowego, łącząc je z warzywami, grzybami, pie­czarkami, wędlinami, rybami i zawsze z serem. Dobre efekty smakowe osiąga się wykorzystując sery żółte i twarogowe do przyrządzania różnorodnych po­traw zapiekanych. Są to nie tylko popularne łazanki z serem, ale także potrawy, których przyrządzenie po­lega na łączeniu sera w zapiekankach z ryżem, kaszami, kluskami, makaronem, a także z warzywami kapu­stnymi, cebulą, grzybami, pomidorami. Zapiekanki dobrze jest uzupełnić dodatkiem kontrastującego z ni­mi w smaku sosu. Wszystkie potrawy z serów należy podawać z dodatkiem surówek warzywnych. Białe sery twarogowe stosować można zarówno do przyrządzania potraw słonych, jak i słodkich. Potrawy te są dość rozpowszechnione. Szczególnie godne polecenia są te, które łączą ser z potrawami mącznymi lub z ryżu; do tego podawać należy surowe owoce.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)