PAPRYKARZ Z RYBY

PAPRYKARZ Z RYBY (morskiej lub słodkowodnej). 1 kg ryby, 30 dag cebuli, 5 dag tłuszczu, 1 łyżka mąki, 3/4 szklanki śmietany, sól, czerwona sproszkowana papryka, 2—3 łyżki drobno posiekanej zieleniny (rzeżucha, pietruszka, koper).Rybą rozmrozić, umyć, oczyścić, sprawić, opłukać, odciąć głowę, ogon i płetwy, pokrajać w cienkie dzwon­ka i lekko obrumienić na tłuszczu. Na pozostałym tłusz­czu zrumienić pokrajaną w kostkę cebulę. Cebulę wraz z rybą włożyć do rondla, posypać suto czerwoną sproszkowaną papryką, posolić, zalać szklanką wrzącej wody i dusić powoli pod przykryciem około 20 minut. Sos zagęścić mąką rozprowadzoną kilkoma łyżkami zimnej wody, zagotować, dodać śmietanę, doprawić do smaku. Wyłożyć na półmisek rybę, posypać suto drobno posiekaną zieloną pietruszką, rzeżuchą i ko­prem. Podawać z kluskami kładzionymi lub półfran- cuskimi oraz z surówką z białej kapusty lub z sa­łatą.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)