PAPRYKA NADZIEWANA SEREM

PAPRYKA NADZIEWANA SEREM. 8 strąków papryki, 4 szklanki utartego sera mazurskiego, 1 jajko, 3/4 szklanki ryżu ugotowanego na sypko, 3 łyżki pasty pomidorowej, 1 ce­bula, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oleju lub oliwy, sól, cukier i pieprz, 1 szklanka rosołu.Paprykę umyć, przepołowić wzdłuż strąków, usunąć gniazda nasienne. Amatorzy napełnienia strąków pa­pryki w całości będą mieli trudniejsze zadanie. W tym przypadku bowiem trzeba ściąć nasadę strąka. Przez uzyskany w ten sposób otwór usunąć nasiona. Nakładać nadzienie małą łyżeczką uciskając. Należy uważać, aby przy napełnianiu nie rozerwać strąka. Utarty ser wy­mieszać z ryżem, jajkiem i drobniutko posiekaną ce­bulą. Dodać roztarty z solą czosnek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym nadzieniem na­pełnić paprykę. Ułożyć w niskim, szerokim rondlu, po­dlać olejem, lekko skropić wodą. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. Czas duszenia około 15 minut. Pastę pomidorową wymieszać z rosołem. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem do smaku. Pod koniec dusze­nia podlać paprykę sosem pomidorowym. Dusić razem kilka minut. Podawać na gorąco. Przed podaniem po­trawę wyłożyć na półmisek i posypać zieloną pie­truszką.

 

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)