NOTOTENIA PO BERNARDYŃSKU

NOTOTENIA PO BERNARDYŃSKU. 1 kg nototenii, 20 dag cebuli, 20 dag selerów, 20 dag marchewki, 20 dag porów, 2 łyżki masła, sok z cytryny, 2 ząbki czosnku, kilkanaście ziaren pieprzu i ziela angielskiego, kilka ziaren jałowca, 1/2 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki bazylii lub estragonu.Ryby oczyścić, umyć, pokrajać na porcje, natrzeć czosnkiem posiekanym i roztartym z solą, skropić so­kiem z cytryny. Pozostawić na około pół godziny. Wa­rzywa umyć, obrać, utrzeć na tarce warzywnej z du­żymi otworami. Masło stopić. Przyprawy korzenne utłuc w moździerzu. W przygotowanym rondlu układać warstwami warzywa i rybę, przesypując każdą war­stwę przyprawami korzennymi i solą, a następnie skra- piając stopionym masłem. Pierwszą i ostatnią warstwę powinny stanowić warzywa. Przygotowaną w ten spo­sób rybę udusić na wolnym ogniu do miękkości. Czas duszenia wynosi około 1/2 godziny. Podawać z dodat­kiem ryżu ugotowanego na sypko.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)