NAPÓJ MLECZNO- SELEROWY

NAPÓJ MLECZNO-SELEROWY. 3 szklanki zsiadłego mleka, 1/2 kg selera, 2 łyżki posiekanych listków selera lub pietruszki, sól. Zsiadłe mleko oziębić w lodówce. Selery umyć, obrać, opłukać. Zagotować 3/4 szklanki wody, osolić. Selery pokrajać, wrzucić do wrzątku, ugotować do miękkości, ostudzić. Oziębione mleko wlać do dzbanka, dodać ugotowane selery wraz z niewielką ilością wywaru (płyn odparuje znacznie w trakcie gotowania) i po­siekane zielone listki. Zmiksować. Przyprawić do smaku solą. Podawać w wysokich szklankach. W lecie napój z powodzeniem zastąpi zupę.PŁATKI OWSIANE NA MLEKU. 4—5 szklanek mleka, 15 dag płatków owsianych, 3 szklanki wody, sól.Zagotować wodę, do wrzątku wsypać płatki owsia­ne, doprowadzić do zawrzenia. Rondel ustawić na ma­łym płomieniu na metalowej płytce ochronnej gotować powoli przez 10—15 minut, mieszać dość czę­sto. Do ugotowanych płatków dodać gorące mleko, do­prowadzić do zawrzenia. Przyprawić do smaku solą.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)