NAPÓJ MLECZNO- BURAKOWY

NAPÓJ MLECZNO-BURAKOWY. 3 szklanki zsiadłego mle­ka, 1/2 kg buraków, sok z cytryn, sól. Zsiadłe mleko lub kefir oziębić w lodówce. Buraki umyć dokładnie, najlepiej szczotką, obrać, opłukać. Przygotowane buraki pokrajać i wycisnąć z nich sok w sokowirówce. Sok z buraków można także wycisnąć innym sposobem (w przypadku braku wirówki), jest to jednak pracochłonne. Obrane buraki uciera się na tarce i odcedza sok przez sitko. Przedtem warto buraki lekko posolić. Otrzymany sok trzeba wymieszać trze- paczką lub mikserem z oziębionym mlekiem i przy­prawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Amatorzy mogą dodać 1—2 ząbki roztartego z solą czosnku. Po­dawać w dużych szklankach. Napój ten można poda­wać w lecie zamiast zupy.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)