Na ostro

W zależności od naszych gustów oraz smaków preferujemy bardzo rożne potrawy,
jedne z najczęściej rozchwytywanych smaków to wszelkie pikantne dania, przekąski
i przystawki. Jedzenie na ostro jest wbrew pozorom bardzo zdrowe i stosowane w wielu
dietach. Jedząc ostre potrawy, jemy dużo wolniej i dłużej, przez co stymulujemy
nasz organizm do trawienia, a ze względu na dyskomfort na języku i w przełyku
jemy mniej i popijamy dużą ilością wody. Dania przyrządzane na ostro stosowane
są w niemal każdej kuchni świata. Najczęściej dodawaną przyprawą nadającą
swoisty ostry smak jest ostra papryczka oraz papryczka chili, jak również sos
tabasco, czy tak popularna przyprawa, jak pieprz. Połączenie wielu przepraw
również może dać diabelskie zestawienie. Bardzo często ostre jedzenie kojarzy
nam się z potrawami typu kebab, pizza, kurczak oraz inny, połączeniem potraw
mącznych z mięsem. Jednak nawet w wegetariańskiej kuchni przyprawy są tak
rozmaite, że można stworzyć naprawdę ostrą kompozycje. Zdecydowanie lepiej
jadać na ostro niż na słono, a napewno zdrowiej i chyba jednak smaczniej.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)