MLEKO I PRODUKTY MLECZNE W DOMOWYCH POSIŁKACH

Białko mleka, łatwo strawne i łatwo przyswajalne, ma wysoką wartość biologiczną. Tłuszcz występujący w mleku w postaci delikatnej emulsji, zbudowanej z drobnych kuleczek, jest dobrze trawiony w prze­wodzie pokarmowym, gdyż soki trawienne stykają się z nim na dużej powierzchni. Z węglowodanów w mle­ku znajduje się laktoza — cukier jedynie tu wystę­pujący. Skład mineralny mleka jest bardzo urozmaicony, chociaż procentowo ilość tych składników nie prze­kracza 0,7%.Wśród składników mineralnych znajdujących się w mleku największe znaczenie ma wapń, który jest nie­zbędny do budowy tkanki kostnej. Wapń w postaci łatwo przyswajalnej w żadnym z produktów żywnoś­ciowych nie występuje w takiej obfitości, jak właśnie w mleku i jego przetworach. Bez podawania mleka lub jego przetworów zaspokojenie zapotrzebowania na wapń jest praktycznie niemożliwe.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)