MINTAJ W FASOLI

MINTAJ W FASOLI 1 kg mrożonego mintaja, 3 łyżki mąki, 8—10 dag oleju słonecznikowego łub oliwy, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 20 dag mrożonych pomidorów, listek laurowy, 1/2 łyżeczki skruszonego tymianku, 1/2 szklanki białego wytraw­nego wina, 30 dag białej drobnej fasoli, sól pieprz, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki.Fasolę przebrać, umyć, zalać letnią wodą i pozo­stawić na kilka godzin. Gdy napęcznieje, ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła (uważać, aby się nie rozgotowała). Pod koniec gotowania osolić. Zamrożoną rybę umyć i natychmiast oczyścić ze skóry. Skórę zdejmować w kierunku od głowy do ogona. Przygotowane ryby pokrajać w poprzek na równe por­cje, oprószyć pieprzem, natrzeć czosnkiem roztartym z solą, a następnie oprószyć przesianą mąką i usma­żyć na oleju lub oliwie. Obrane cebule opłukać, drob­no posiekać, wrzucić do rondelka z rozgrzanymi dwie­ma łyżkami oliwy lub oleju, poddusić. Gdy cebula zmięknie, dodać obrane ze skórki i pokrajane pomido­ry, tymianek i rozkruszony listek laurowy. Podlać winem. Dusić na wolnym ogniu około 5 minut. Przy­prawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowany sos wymieszać z ugotowaną i odcedzoną fasolą, wyłożyć na półmisek, okładając usmażoną rybę, posypać posie­kaną zieloną pietruszką. Podawać z dodatkiem su­rówek

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)