MINTAJ PO KAUKASKU

MINTAJ PO KAUKASKU. 1 kg mrożonego mintaja, 25 dag cebuli (może być z zieloną nacią), 3—4 gałązki selera lub ka­wałek selera bulwiastego, 3 marchewki, 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny, sok z cytryny, 3 łyżki posiekanego koperku, 1 szklanka przecieru pomidorowego, sól, pieprz, 3/4 szklanki oliwy lub oleju.Mrożone ryby umyć, osączyć. Kolejno oczyścić ze skóry, którą należy lekko nadciąć u nasady głowy i energicznym ruchem ściągnąć w kierunku ogona. Opłukać, pokrajać na porcje, oprószyć pieprzem i skór­ką cytrynową, następnie obrumienić obustronnie na oliwie w tzw. „głębokim tłuszczu”, osolić, ostudzić, skropić sokiem z cytryny. Cebule oczyścić, umyć, po­krajać możliwie najdrobniej (młodą wraz ze szczy­piorkiem) i lekko podrumienić na oliwie. Seler i mar­chew umyć. Oczyścić, opłukać i pokrajać, a następnie dodać do cebuli, wymieszać. Udusić pod przykryciem do miękkości, połączyć z przecierem pomidorowym, zagotować — odstawić. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszać z posiekanym koperkiem. Przygotowanym sosem z warzyw obłożyć rybę, ostudzić, oziębić w lodówce. Podawać z dodat­kiem pieczywa.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)