Kuchnia włoska

Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych kuchni europejskich, tuż po
kuchni francuskiej, obecnie rozwinęła się i rozprzestrzeniła już na całym
świecie. Wraz z ekspansją kulturową najwspanialsze twory kulinarne włochów
opanowały cały świat. Kuchnia ta charakteryzuje się bogactwem licznych warzyw
oraz zastosowaniem wielu aromatycznych ziół w przegotowywaniu wszelkich potraw.
Również bardzo częstym i gościem we włoskiej kuchni są pomidory, czosnek,
oliwa, oliwki oraz parmezan. Najsłynniejsza włoska potrawa znana na całym
świecie jest spaghetti, z przeróżnymi sosami, neapolitańskim, bolońskim itp.
Ponadto wszelkie makrony, nadziewane i zapiekane takie jak lasagne, ravioli, penne,
itp. Nie można pomnąc również tak ważnej włoskiej potrawy, jak pizza, która
na przełomie lat oraz w rożnych krajach podawana jest z różnymi dodatkami,
jednak tradycyjna włoska pizza to prawdziwy rarytas. Włosi poza barwnym i
smakowitym przyrządzaniem makaronów specjalizują się również we wspaniałym
przygotowywaniu ryb oraz owoców morza, bardzo słynna jest włoska zupa z raków.
Bardzo popularne i smaczne są też włoskie zupy neapolitańska oraz minestrone.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)