Kuchnia rosyjska

Kuchnia rosyjska jest jedną z najbardziej rozsławionych kuchni na świecie,
słynie ze swego bogactwa smaku oraz niesamowitej wykwintności. W świecie, kuchnia
rosyjska słynie przede wszystkim z najwyższej jakości kawioru oraz najlepszych
gatunków ryb przyrządzanych na przeróżne sposoby. W Rosji kawior jest bardzo
pospolitą przekąską stosowaną w wielu domach i restauracjach, a na świecie do
dzisiaj traktowany jest jako coś wyśmienitego i cechuje się dosyć wysoką ceną.
Poza kawiorem Rosjanie słyną też ze wszelkiego rodzaju pierożków, kołtunów,
blinów i innych tego typu wyrobów. Bardzo powszechne w kuchni rosyjskiej są
także warzywa zarówno świeże, jak i kiszone, niezalezienie od rodzaju. Głównym
dodatkiem do dań głównych jest kasza, zwłaszcza gryczana. Niestety tak
wykwintną i elegancką kuchnią w Rosji cieszy się niebyt wysoki odsetek
społeczeństwa, jest ona dostępna tylko dla wyższych sfer i zagranicznych gości.
Przeciętni Rosjanie korzystają z bardzo przyziemnych dań takich jak makarony,
kulebiaki, kluski oraz ryby. Bardzo sławną potrawą również o korzeniach
rosyjskich jest sławny już dzisiaj na całym świecie boeuf strogonow.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)