Kuchnia francuska

Kuchnia francuska to kuchnia, o której chyba każdy może coś powiedzieć, jest to
najsłynniejsza i najsmaczniejsza kuchnia Europy i świata. W małych środowiskach
uważa się, że kuchnia ta jest kuchnią bardzo jednolitą, wynika to jednak, z
malej znajomości potraw, jakimi cechuje się ta kuchnia. Oczywiście nie jest
nieprawdą, że jednymi z najbardziej charakterystycznych potraw i produktów są
bagietki, sery, ślimaki, żabie udka oraz wina. Są to wizytówki kuchni
francuskiej, do tego rozsławione wszędzie śniadaniowe croissanty. Kuchnia
francuska dzieli się na dwie epoki, kuchnie starofrancuską oraz kuchnie
nowoczesną. Kuchnia dawna to bardzo kaloryczne i ciężkie potrawy z dużą
ilością mąki i ciężkich sosów, natomiast nowa era kuchni francuskiej to lekkie
i zdrowe posiłki. Francuzi bardzo cenią sobie świeżości i dobrą jakość
potraw, dlatego też we Francji nie brakuje małych sklepików oraz targowisk, gdzie
codziennie jest świeża dostawa najbardziej potrzebnych produktów. Kuchnia
francuska rozwija się także dzięki tak wspaniałemu połażeniu, poprzez które
może korzystać z wszelkich dóbr morskich, słodkowodnych, a dzięki
sprzyjającemu klimatowi łatwo o uprawę wielu specyficznych roślin
wykorzystywanych w kuchni.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)