Kuchnia chińska

Kuchnia chińska w Europie jest odmienną i orientalną kuchnią dlatego też cieszy
się dużym powodzeniem wśród europejczyków. Poprzez kuchnie chińską rozumiemy
wszelkie potrawy sporządzane w chinach, gdyż dzieli się ona na wiele odmian w
stosunku do regionu Chin, w którym jest stosowana. W krajach europejskich przede
wszystkim kuchnia chińska zaimponowała specyficznym sposobem jedzenia, czyli za
pomocą pałeczek i zwykle w małych głębokich miseczkach. Głównym daniem w
kuchni chińskiej jest ryż i wszelkie potrawy z nim związane. Ponadto bardzo
charakterystyczne jest też chińskie sushi, które dzisiaj króluje w Europie jako
danie wykwintne i na specjalne okazje. Ponadto nie wielu jest prawdziwych smakoszy,
którzy potrafią docenić specyfikę i wartość sushi. Chińska kuchnia cechuje
się bogactwem wielu przypraw i datków takich jak grzyby moon, pędy bambusa curry,
chili itp. Bardzo ważnym składnikiem potraw chińskich jest też kurczak
przygotowywany na wile sposobów, z różnymi sosami oraz dodatkami.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)