JAJECZNICA

JAJECZNICA. 4—8 jaj, 1—2 lyikl masła lub oliwy, 2—4 łyżki mloka Ii* wody, s61, pieprz, 4 łyikl posiekanego szczy­piorku lub zielonej pietruszki. Jaja umyć, osuszyć. Wylewać kolejno ich zawartość do miseczki. Do jaj dodać mleko lub wodę. Czasem może to być śmietana. Roztrzepać widelcem, osolić, dodać trochę pieprzu. Przygotowaną masę wylać na patelnię z ogrzanym tłuszczem. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając łyżką. Jaja powinny się lekko ściąć. Gotową jajecznicę wyporcjować na ogrzane ta­lerzyki. Fosypać suto szczypiorkiem i natychmiast po­dawać z dodatkiem surówek i pieczywa.JAJECZNICA NA BOCZKU. 4—8 jaj, 3—6 dag wędzonego tłoczku, 2—4 łyżki mleka, sól, pieprz, 4 łyżki posiekanego szczypiorku.Boczek oczyścić, pokrajać w drobny makaronik i lek­ko podsmażyć na patelni. Gdy boczek zacznie się ru­mienić, wlać przygotowaną jak wyżej masę jajeczną. Smażyć na wolnym ogniu, mieszając łyżką. Gotową ja­jecznicę wyłożyć na ogrzane talerzyki. Posypać szczy­piorkiem. Podawać z dodatkiem pieczywa i surówki z pomidorów.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)