JAJA ZAPIEKANE

JAJA ZAPIEKANE. 5 jaj ugotowanych na twardo, 5 dag masła, 5 dag tartej bułki, 3 jaja surowe, 1 szklanka śmietany,1/3 kg obranych i ugotowanych na półmiękko ziemniaków, sól, pieprz, 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, 1 łyżka oliwy.Żaroodporny półmisek posmarować oliwą, lekko oprószyć tartą bułką. Obrane ze skorupek jaja na twar­do drobniutko poszatkować. Masło utrzeć w misce, ucierając dodawać kolejno po sztuce trzy surowe żółtka, wymieszać z tartą bułką, dodać pianę z trzech białek, wymieszać z pokrajanymi w krążki ziemnia­kami, poszatkowanymi jajami i śmietaną. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowaną mieszaninę wyłożyć na półmisek. Zapiec, wstawiając do nagrza­nego piekarnika. Gdy się równomiernie zrumieni — wyjąć, posypać posiekaną pietruszką. Natychmiast po­dawać z dodatkiem sosu z pieczarek, śmietanowego lub grzybowego i z surówkami.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)