JAJA W KOSZULKACH ZAPIEKANE

JAJA W KOSZULKACH ZAPIEKANE. 8 jaj ugotowanych w koszulkach, 1/2 kg pieczarek, 20 dag cebuli, 5 łyżek oliwy, 1/2 szklanki śmietany, 3 łyżki ostrego utartego sera, sól, pieprz, posiekana zielona pietruszka. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w piórka, lekko podrumienić na oliwie. Pieczarki oczyścić, umyć, po- szatkować drobno, dodać do podrumienionej cebuli, wymieszać. Dusić pod przykryciem przez 10 minut. Podduszone pieczarki przyprawić solą i pieprzem, wy­łożyć na żaroodporny półmisek, łyżką uformować wgłę­bienia. We wgłębieniach ułożyć jaja (ugotowane w ko­szulkach), oprószyć je lekko solą i pieprzem, polać śmietaną, posypać utartym serem. Wstawić do nagrza­nego piekarnika. Zapiec, lekko rumieniąc. Czas zapie­kania około 10 minut. Podawać bezpośrednio po za­pieczeniu z dodatkiem makaronów i surówek.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)